im5

Ai nevoie de un asistent virtual? Cum funcționează inteligența artificială în viața de zi cu zi

Ai nevoie de un asistent virtual? Cum funcționează inteligența artificială în viața de zi cu zi

De mult timp visăm la roboți care să ne facă viața de zi cu zi mai simplă. Vedem o mulțime de astfel de mașinării în filme, precum Jarvis în Iron Man sau Samantha în Her. Consitituie o amenințare posibilitatea de a te îndrăgosti de asistentul tău virtual?

Nu încă. În ziua de azi este destul de greu să te îndrăgostești de Cortana sau de Siri, dar cine știe ce se poate întâmpla în viitor?

Google assistant, 2016

Mai mult sau mai puțin, acesta este o extensie a Google Now, care simulează dialogul activ. Aplicația deprinde modelul de comportament al utilizatorul și reacționează la schimbările de context. Sundar Pichai, CEO Google, a subliniat importanța dialogului om-robot în conferința de presă despre noi soluții, care a avut loc în luna mai, 2016.

Cu alte cuvinte, Google assistant este un browser avansat si complex al cărui scop nu este doar acela de ”a fi acolo pentru tine”, ci se concentrează pe a depăși așteptările și a cerințele utilizatorului. Poate fi integrat cu alte aplicații, precum Google Home, de exemplu (echivalentul lui Amazon Echo). În plus, Google assistant poate deduce detalii și informații din contextul oferit.

Google a dezvăluit că această nouă soluție constituie următorul pas în evoluția motorului de căutare. Prin urmare, răspunsul oferit de asistent nu constă doar în 10 link-uri puse la dispoziția utilizatorului, ci constă într-o conversație cu acesta pentru a putea oferi cel mai bun răspuns.

Siri, 2011

Deși oamenii au visat mult timp la asistenți-roboți, Apple a dat startul acestei ere în 2011, o data cu lansarea lui Siri. Siri setează alarma telefonului, caută informații pe Internet și uneori chiar face glume. Doi ani mai târziu, Google a lansat Google Now pentru Android.

Alexa, 2014

Jeff Bezos, CEO și co-fondator al Amazon a analizat situația cu grijă și a examinat posibilitățile oferite de tehnologie. În 2014 a lansat boxa Echo. Echo folosește bluetooth și funcționează online. Echo se poate folosi împreună cu Alexa, asistentul virtual creat de Amazon.

Folosirea acestui asistent virtual seamană foarte bine cu o conversație reală: utilizatorul întreabă boxa de forma unui tub de Pringles, iar Alexa răspunde folosind informația găsită pe Internet (ex. prognoza meteo). De asemenea, se poate cere o melodie,  se poate comanda o carte, se poate chema o mașină Uber, se poate organiza o listă de activități și, desigur, se poate adăuga orice produs coșului de cumpărături Amazon.  Alexa poate fi configurat prin intermediul telefonului, folosindu-se aplicația aferentă.

Cortana, 2015

Microsoft a început crearea unui asistent virtual in 2009 și l-a lansat 6 ani mai târziu, o dată cu Windows 10 (atât pentru varianta desktop cat și pentru mobil). Cortana recunoaște vocea utilizatorului și fișiere audio și îndeplinește funcțiile de bază ale unui asistent virtual: caută informații pe Internet, setează alarma, face glume.

De asemenea, poate să arunce monede sau zaruri.

Viitorul asistenților virtuali

Chris Brauer a făcut o examinare a așteptărilor pe care consumatorul le are de la un asistent virtual. Astfel, Brauer a enumerat următoarele tendințe:

  • Comunicarea vocală este importantă
  • Pentru a folosi asistenți virtuali avem nevoie de telefoane și alte dispozitive, însă evoluam spre a schimba aparatele cu implanturi
  • Asistenții virtuali ne vor cunoaște mai bine decât ne cunoaștem noi înșine
  • Vom folosi căști minuscule (instalate în ureche, poate chiar implantate), create special pentru comunicarea cu asistentul virtual

Brauer susține că trendul implanturilor va fi tot mai puternic deoarece acestea sunt mai eficiente și vin mai la îndemână decât un aparat tradițional. Întrebarea este dacă următorul pas va fi contopirea omului și a robotului și dacă noi vom mai fi capabili să facem diferența între noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *